Gelişen ve Güzelleşen İlçe

Alaaddin Sokak:

Tarihi çarşının içerisinden geçen uzunca sokağın ismidir. Restorasyonu tamamlanmış ve hizmete açılmış birçok Tarihi Konağı barındırıyor. Beypazarı'nda yer alan yaklaşık 3500 Osmanlı mimarisi özelliği taşıyan evlerin büyük kısmı buradadır. Bu konakları diğer yörelerde bulunan konaklardan ayıran en önemli özelliği ise yaşamın tıpkı eskisi gibi devam etmesidir. Sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar konak işletme olarak kullanılmakta. Beypazarlı ev hanımlarının el emeği ürünleri tadarak alışverişinizi yaparken sohbet etme fırsatı da bulabilirsiniz. Özellikle burada satış yapan ev hanımlarının Beypazarı aksanı konuşmaları dikkatinizi çekecek.

İnözü Vadisi: 

Beypazarı'nın ilk yerleşim alanıdır. İnözü Vadisi Türkiye'nin 184 Önemli Doğal Kuş Alanı'ndan bir tanesidir. Doğa derneği tarafından verilen rakamlara göre 100'ün üzerinde kuş türü, 60'ın üzerinde kelebek türü vadi üzerinde bir arada yaşamaktadır. Bunların birçoğu nesli tükenmekte olan türlerindendir. Kara Leylek, Bıyıklı Doğan, Kara Çaylak, Kuzgun, Gökardıç İnözü Vadisi üzerinde görülebilecek türlerden bazılarıdır. Yakın tarihimizde ise İnözü Vadisi Beypazarı halkının yazlarını geçirdiği bağ evlerinin bulunduğu bir bölge olmuştur. Hatta bu bölgeye has bir konak mimarisi bile oluşmuştur. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bahsettiği tatlı kavunlar bu bölgede yetişmektedir. Şu anda bu bahsedilen bölge asma bağları ve bahçelerle güzelliğini korumaktadır.

Eğriova Yaylası:  

Ormanlarla çevrili Eğriova Yaylası; göz kamaştırıcı bitki örtüsü, pınarların oluşturduğu göleti ve ahşap evleriyle ziyaretçilere doğayla baş başa kalma fırsatı sunuyor. Golf, trekking, atla gezinti gibi aktiviteler için elverişli olan yaylada, geleneksel olarak her yıl "Karaşar Eğriova Yayla Şenliği" düzenlenmektedir. Beypazarı'na 50 km uzaklıktadır. 

Karagöl:

 Karagöl'de Eğriova Yaylasına giderken karşınıza çıkacak doğal güzellikleriyle öne çıkan bir yer. Göl etrafında ufak bungalow evler bulunmakta, bu evlerde konaklayarak rahat bir haftasonu geçirebilirsiniz. Beypazarı’na 32 km uzaklıkta.


 

Tekke Dağı: 

Beypazarı'na 10 km uzakta bulunan Tekke Yaylası piknik alanı olarak elverişli olması nedeniyle orman içi parkı şeklinde düzenlenmiştir. Her yıl geleneksel olarak "Piknik ve Güveç" günü kutlayan yayla; temiz havası ve suyuyla şehrin gürültüsünden uzak kalmak isteyenler için doğal bir güzellik.

Beypazarı Sabagöz Vadisi

 Sabagöz Vadisi, İnözü Vadisi içerisinden açılan diğer bir vadimizdir. Doğal çeşitliliği incelemek veya dağ yürüyüşü yapmak isteyen misafirlerimiz için mükemmel bir doğa alanıdır. Sabagöz isminin de Luwice bir kelime olup "Güzel Su" anlamına geldiği düşünülmektedir.

Beypazarı Gümüşçüler Çarşısı

Beypazarı'nda 70 adet gümüş atölyesi bulunmaktadır. Buna ek olarak şehir merkezinde bir çok gümüş dükkânını barındıran Gümüşçüler Çarşısı bulunmaktadır. Konum olarak İş Bankası'nın aynı zamanda Beypazarı Belediyesi'nin bulunduğu pasajın içerisindedir.

Hıdırlık Tepesi

Eski ve yeni şeklinde Beypazarı'nı iki ayıran tepe. Hıdırlık tepesinin o virajlı yokuşuna sardığınızda bir kaç dakika sonrasında yeni diye tabir ettiğimiz bölge ayaklarınızın altındadır. Osmanlı mimarisinin ihtişamı karşısında büyülenirsiniz. Eğer bir rehber eşliğinde gezinize devam ediyorsanız bu güzel noktadan size Beypazarı'nın tüm detayları anlatılır. Daha anlamlı gözlerle bakmaya başlarsınız şehrin bu mükemmel dokusuna.  

Peki, neden Hıdırlık Tepesi? Osmanlı'nın hâkim olduğu hemen hemen her şehirde bir Hıdırlık Tepesi görmek mümkün. Buna sayısız örnek verilebilir ama bir kaçını söylemek gerekirse Safranbolu ve Ankara'da Hıdırlık Tepesine rastlamak mümkün. Bunun sebebi ise geçmiş dönemde Hızır a.s. 'ın kendini Allah'a daha yakın hissetmek için şehrin en yüksek noktasından dua ettiğine inanılır. Bu nedenle de şehirlerin en yüksek noktalarına genellikle Hıdırlık Tepesi ismi verilir. Hızırlık'ın Hıdırlık olması ise Arapça ve Türkçe arasındaki  seslerinin farklılığından kaynaklanır. Şehre ilk gelen konuklar buradan şehri panoramik olarak izleyip çaylarını yudumlayabilir. Bunun yanında uçurtma festivali ve sadece Beypazarı'nda kutlanan üç ayların başlangıcında yapılan havai fişek gösterileri burada gerçekleşir.

 https://www.beypazarliyiz.com/bilgiarsivi/sabagoz.aspx

https://www.beypazarliyiz.com/

© 2013 Tüm hakları saklıdır.

Ücretsiz web sitesi oluşturun!Webnode